Uitstapjes in de regio

Hoewel het heerlijk is om te ontspannen op de camping, is er ook veel te doen in de regio. Er zijn festivals, kastelen, musea, kerken en andere culturele bezienswaardigheden. Het strand is vlakbij, er zijn leuke plekken om te shoppen en genieten van ongerepte natuur kan onder andere in het natuurgebied Parco Naturale Regionale Gola della Rossa e di Frasassi. Hierbij een paar tips voor uitstapjes in de omgeving.

Archeologisch park Suasa

Castelleone di Suasa staat bekend om het archeologische park van Suasa. Onder het middeleeuwse kasteel liggen de overblijfselen van de Romeinse gemeente Suasa van enkele eeuwen voor Christus. In 1987 is gestart met een archeologisch programma van opgravingen dat heeft geleid tot de ontdekking van de een oude basaltstraat, het handelsforum en een van de grootste amfitheaters van Le Marche. Het archeologische park ligt op slechts enkele minuten lopen van Camping Suasa.

Senigallia

Senigallia is een havenstadje op minder dan een half uur rijden van de camping. In Senigallia vind je ‘La spiaggia di velluto’ ofwel ‘het fluwelen strand’. Het heerlijke 13 kilometer lange zandstrand is het paradijs voor elke strandliefhebber. Ook omdat je hier zeker tachtig tot honderd meter de zee in kunt lopen voordat je tot je middel in het heldere, schone water staat, waardoor het strand dus ook zeer geschikt is voor kleine kinderen.

Kasteel Rocca Roveresca

Ook leuk voor kinderen in Senigallia is het kasteel Rocca Roveresca. Er zijn verschillende vertrekken te bezoeken zoals de eetzaal, keuken, smederij, stal, folterkamer, kanonnen en buiten staan enkele afweergeschutten opgesteld. Het kaartje geeft ook toegang tot het kleine theater tegenover het kasteel. Het kasteel is niet zo groot en prima in 45-60 minuten te zien. Bij het kasteel vindt jaarlijks het Summer Jamboree Festival plaats, waar Amerikaanse jaren ’40 en ’50 muziek en cultuur centraal staat.

Fano

Fano is een prachtige stad. Nog vrijwel geheel ommuurd met de Romeinse poort van keizer Augustus als toegang. De stad bestaat uit veel leuke straatjes en een mooi plein. Eind juli is er een jazz festival wat grotendeels aan zee plaats vindt. De ‘passeggiata’ is een leuke boulevard waar ’s avonds veel families te vinden zijn om een ijsje te eten of een terrasje te pakken. Aan de kust zijn diverse stranden die voornamelijk bezocht worden door de lokale bewoners.

Urbino

Urbino is een van de pareltjes van Le Marche, op een klein uur rijden vanaf de camping. Urbino mag je eigenlijk niet missen bij een bezoek aan Le Marche. Deze kleine stad, gelegen in de noordelijke heuvels van de regio Le Marche, werd in de vijftiende eeuw omgetoverd van een versterkt, middeleeuws stadje tot een oogverblindende, volmaakte stad in renaissancestijl die werkelijk alle verwachtingen overtrof. Sinds 1998 schittert dit renaissancejuweel op de Werelderfgoedlijst van Unesco – als enige plek in Le Marche. Er zijn een groot aantal culturele hoogtepunten waarvan het ‘Palazzo ducale’ de belangrijkste is. Ook het bezoeken waard is de woning waar de grote schilder en architect Raffaello Sanzio, ook bekend als Raphael, geboren is in 1483. In de woning is een museum gevestigd. In de zomer zijn er vele festivals en activiteiten in Urbino, waaronder het ‘Festa dell’Aquilone’, ofwel vliegerfestival.

Parco Naturale Regionale Gola della Rossa e di Frasassi

Op ca. een half uur rijden van de camping ligt het natuurpark Gola della Rossa e di Frasassi, ‘het groene hart van Le Marche’. Het park is beroemd om zijn grotten en magische onderwereld, maar ook om de mooie middeleeuwse dorpen en kerken. Speleologen beschouwen de kalkstenen grotten bij Frasassi als de mooiste van Europa.

Er zijn ruimtes zo groot als kathedralen gevuld met schitterende formaties stalagmieten en stalactieten. Het enige wat je hoort is het onafgebroken gedrup van water dat in duizenden jaren dit natuurwonder heeft gevormd. Overal waar je kijkt glinstert het voor je ogen. De kleurrijke kristalafzettingen zijn werkelijk prachtig.

Ancona

Ancona is de hoofdstad van Le Marche en ligt op ongeveer een uur rijden van de camping. Schilderachtig, zo laat Ancona zich waarschijnlijk het best omschrijven. Deze havenstad is gebouwd tegen de helling van de Monte Conero. De havenstad kijkt trots uit over de Adriatische Zee en wordt de laatste jaren steeds meer ontdekt door toeristen. Onder meer door de goede veerboot verbindingen met Kroatië of Griekenland.

Een groot deel van het grondgebied rondom Ancona valt binnen het Regionaal park van de Conero. Dit prachtige gebied heeft uitgestrekte bossen, kliffen met uitzicht op zee, ongerepte natuur en diverse prachtige stranden. Er volop wandel en fiets mogelijkheden. Op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Ancona ligt het stadje Loreto. Sinds de 14de eeuw is dit in Italië na Rome het belangrijkste bedevaartsoord.

Pesaro

Pesaro is de meest noordelijke stad van Le Marche en aan de zee gelegen, ongeveer 55 minuten rijden vanaf de camping. Samen met Urbino vormt dit de hoofdstad van de provincie Pesaro e Urbino. In augustus vindt hier het bekende Rossini opera festival plaats. Natuurlijk een oud centrum met pleinen, mooie straatjes en veel winkels.

Aan de voet van het natuurpark Monte San Bartolo gelegen waardoorheen de mooie weg richting Gabbice Mare loopt (de strada panoramica). Onderweg vind je verschillende mooie dorpjes en kun je afdalen naar diverse mooie baaitjes aan zee. Pesaro heeft tevens lange stranden.

Leuk aan Pesaro is dat het historisch centrum aansluit op de boulevard. Een bezoek aan de eeuwen oude stad is dus goed te combineren met een duik in zee. Noemenswaardig is het nationale park ten noorden van de stad, een prachtig gebied voor wandelingen of fietstochten. Er zijn zelfs wandelroutes die u naar een aantal afgelegen stranden leiden. Pesaro staat bekend als een van de meest fietsvriendelijke steden van Italie, vanwege een nieuw fietspad dat als een ring rond de stad ligt.

Fossombrone

Fossombrone ligt landinwaarts ter hoogte van Fano op ca. 30 minuten rijden van de camping. Een leuke stad met een regionale functie. Er is een grote markt op maandag en een prima winkelstraat, de corso. Boven de stad is een groot fort gelegen en een natuurgebied (Monte Cesane) waar je goed kunt wandelen (goed aangegeven routes). Even verderop is de ‘gola di Furlo’ een kloof waardoor vroeger de romeinse toegangsweg naar Rome liep. De resten daarvan kun je nog steeds zien.

Sassoferrato

Op een half uur rijden van Camping Suasa, in het hart van de Umbrië en Marken Apennijnen, ligt het plaatsje Sassoferrato. Het symbool van het plaatsje Rocca Albornoz waakt over een groepje huizen, pleinen en smalle straatjes. Vanaf de Rocca heb je een uitzicht over het omliggende gebied waar de Romeinen in 295 v.Chr. de Samnieten en de Galliërs versloegen. Sindsdien hadden de Romeinen de heerschappij over heel Midden-Italië. Op 2 km van Sassoferrato liggen de ruïnes van deze oude Romeinse stad Sentinum, met muren, geplaveide straatjes, enkele vloermozaïeken, baden en granieten zuilen.

🕶 Suasa Vibes!

Pssst...even tussendoor. Meld je nu aan om de leukste updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.