Jaarfeesten op Camping Suasa

Agriturismo met kampeerplekken en yoga

Staat er op je iphone ‘foto collage voor jou IN DE NATUUR 2019.’ Net alsof die iphone in je hoofd kan kijken. Myron en ik zijn bezig met het ontwikkelen van het programma voor Camping Suasa 2020. Thema’s die de rode draad vormen zijn bouwen, bewegen en bewonderen in de natuur.

Als kind ging ik naar de Vrije School. Vanaf het eerste moment was ik bevangen door de magie van verhalen, kaarsen en de natuur. De seizoenswisselingen werden gevierd met jaarfeesten. Deze vieringen gaven structuur, geborgenheid en maakte me vroeg bewust van dat alles met elkaar samenhangt. De levenslessen die in deze vieringen verscholen liggen en de warme herinneringen maken me enthousiast om de jaarfeesten ook een plek te geven bij ons thuis en op Camping Suasa.

En dan is het vandaag uitgerekend 11 november de gedenkdag van Sint Maarten. Een donkere periode breekt aan want de dagen worden korter en de nachten langer. De eikels en bladeren vallen van de bomen, we vegen hier wat af. We keren meer naar binnen in huis en in onszelf. Maar vanbinnen wordt het lichter, we ontsteken het licht in onszelf. We maken lampionnen, hollen pompoenen uit, we maken licht in het donker.

Het verhaal gaat dat Sint Maarten eigenlijk een beetje een losbol was. Op een dag rijdt Sint Maarten op zijn paard door het bos en onderweg treft hij een bedelaar. Tegen zijn gewoonte in – gebruikt hij zijn zwaard om zijn warme mantel in tweeën te delen en geeft de bedelaar de helft.

In dit verhaal liggen drie levenslessen verscholen.
I. We kunnen alleen ons eigen overschot daadwerkelijk delen, als er iets te geven is. Zorg dat er iets te geven is. Geef niet alles weg. Wees een schenker en sta toe een ontvanger te zijn.
II. Het mogen ontmoeten van het goddelijke in jezelf. Door iets te geven spreken we onze hartenkrachten aan. Maarten laat ons zien dat we iets kunnen doen met het lichtje (of het goddelijke) binnen in ons.
III. Keuze voor een omslagpunt. We kunnen ons leven veranderen, het anders doen. Maarten besluit zijn zwaard niet te gebruiken om te vechten maar om te delen. Je kan aanhaken om op dit soort momenten iets te veranderen in je leven.

Het leven op het platteland zorgt er vanzelf voor dat je meer gaat leven met de natuur. Ik gun het mijn kinderen ook te genieten van verhalen, kaarsen en de natuur, dat ze spelenderwijs leren dat alles met elkaar samenhangt. Het omslagpunt voor mij is vandaag om de jaarfeesten meer aandacht te geven in huis. Tijdens mijn afscheid in Nederland kreeg ik het boek “Het hele jaar feesten” cadeau. Het inspireert me om samen met Myron, Qing en Ramses de feesten te vieren en vorm te geven. Voor Camping Suasa hebben we een Lente – en een Zomerfestival ontwikkeld. Myron en ik blijven toch programmamakers en dat is het lichtje binnenin ons!

X Dora

 

🕶 Suasa Vibes!

Pssst...even tussendoor. Meld je nu aan om de leukste updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.

Stuur bericht
Hoi, leuk dat je ons hebt gevonden. Vragen? Let us know!