De waanzin nabij

 

Gister bezochten we Museo Nori de’Nobili, het maakte indruk en is als je hier bent, zeker een bezoek waard.

In Pesaro, een stad niet ver hier vandaan werd in 1902 een meisje geboren, haar naam was Eleonora de Nobili, mensen noemden haar Nori. Met haar welgestelde familie verhuisde ze al snel naar de luxe Villa Centofinestre (100 vensters) om lange en gelukkige zomers door te brengen. De villa is nog steeds zichtbaar als je op de terugweg van Senigallia ter hoogte van Brugnetto di Ripe rijdt.

Daar ontdekte ze haar passie voor tekenen en schilderen. Gedurende haar middelbare school in Fano, kreeg ze extra kunstlessen en toen haar vader naar Rome moest voor werk in 1920, ging ze met hem mee om kunst en vreemde talen te studeren. Daar ontmoette ze Kunstcriticus Aniceto Del Massa die het mede mogelijk maakte dat zij exposeerde tijdens IV regionale Toscane. Met hem kreeg ze ook een gekwelde & stromachtige relatie die haar aanzette tot haar eerste zelfmoord poging.

Als haar broer, waar zij een warme band mee had in 1933 op jonge leeftijd komt te overlijden wordt de afstand tot haar familie steeds groter. Zij wilden haar graag hebben als traditionele vrouw en moeder, zonder haar artistieke inslag te begrijpen. Het drijft haar tot een tweede zelfmoordpoging, waarna ze in 1935 opgenomen wordt in Villa Igea, een psychiatrisch verpleeghuis in Modena.

Ze verbrak de banden met haar familie en schilderde een existentieel dagboek met penseel. Een sprookjesachtige wereld met zichzelf tussen de gekken, kaarten, poppen, katten en muziek. Door haar economische rijkdom kon zij zich een eigen kamer permitteren, liet zij tijdschriften komen om op de hoogte te blijven van culturele ontwikkelingen en droeg zij de mooiste jurken en kimono’s.

De werken van Nori zijn permanent te zien in Museo Nori de’Nobili in Rip (15 min rijden van de camping) en voor de kunst liefhebber zeker de moeite waard.

🕶 Suasa Vibes!

Pssst...even tussendoor. Meld je nu aan om de leukste updates rechtstreeks in je inbox te ontvangen.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.

Stuur bericht
Hoi, leuk dat je ons hebt gevonden. Vragen? Let us know!